Werkwijze 360˚ fotografie

kollenberg_sittard_def

1. De 360 graden opname
Nadat het standpunt is bepaald kunnen de opnames worden gemaakt. Om tot een perfect eindresultaat te komen wordt gebruik gemaakt van geavanceerde apparatuur. Camera en statief worden nauwkeurig uitgelijnd en diverse instellingen worden aangepast op de camera naar gelang de situatie. Bovendien bestaat de mogelijkheid om de beelden in HDR op te nemen.

HDR
In de praktijk kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om, met slechtst één enkele opname van een bepaalde locatie, een correct belichte foto als eindresultaat te krijgen. Oorzaak hiervan is dat het contrast tussen het lichtste punt en het donkerste punt te groot is. Het dynamische bereik van de camera is dan niet toereikend. Het gevolg is uitgebeten plekken in de foto (puur wit), of juist dichtlopen van donkere plekken (puur zwart).

Een HDR opname is een combinatie van meerdere afzonderlijke foto’s die verschillend zijn belicht. Het resultaat is dat de foto zowel in de hoge lichten als de donkere delen zeer veel detail bevat. Deze techniek is de ideale oplossing voor het bovengenoemde probleem!

2. Nabewerking
De gemaakte opnamen worden nabewerkt. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van diverse software pakketten. U kunt hierbij denken aan kleurcorrecties, verscherpen en retoucheren van onregelmatigheden in de opnames. Wanneer het nodig is om gebruik te maken van HDR beelden, dan worden de afzonderlijke foto’s met verschillende belichtingen samengevoegd tot een HDR opname.

3. Vervaardigen van de panorama foto
De nabewerkte bestanden worden met speciale ‘panorama software’ tot de uiteindelijke panorama foto verwerkt. De 360˚ foto wordt op haar beurt weggeschreven als een ‘Spherical’ beeldbestand. Deze beelden kunnen ook worden gebruikt voor traditionele doeleinden, bijvoorbeeld drukwerk. De resolutie van dit beeldbestand is ongeveer 15000 x 5000 pixels.

4. Vervaardigen van het interactieve beeldbestand
De panoramafoto wordt middels de juiste converter weggeschreven als ‘Cylindrische’ of ‘Cubisch’ beeldbestand.

Om de interactieve 360 graden foto’s te kunnen bekijken, heeft de bezoeker van uw website een viewer nodig. Zonder viewer is het niet mogelijk om de foto’s te kunnen bekijken. Studio VR levert de 360˚ foto’s echter in gangbare bestandsformaten (Flash/HTML5) aan, zodat de gebruiker in regel niets hoeft te installeren.

Er kunnen een aantal extra functies worden toegekend aan de interactieve 360˚ foto’s. Denk hierbij aan het automatisch ronddraaien van de foto bij het openen, een mogelijkheid tot een weergave op het volledige scherm én het toevoegen van een extra ‘navigatiebalk’.

5. Virtual tour
Indien gewenst kunnen meerdere panorama foto’s worden verwerkt tot een virtual tour. Dit  kan handig zijn wanneer men een locatie, waar meerdere 360˚ foto’s zijn gemaakt, overzichtelijk in beeld wil brengen. Zo kunnen er ‘Hotspots’ worden aangebracht in de individuele 360˚ foto’s. De bezoeker wordt op deze punten geattendeerd. Door vervolgens op het punt te klikken, verplaatst de bezoeker zich naar een volgende 360˚ foto. Op deze manier loopt hij als het ware door een locatie of gebouw heen. Naast de Hotspots kan ook een plattegrond worden toegevoegd, welke ook kan worden gebruikt om tussen de verschillende 360˚ foto’s te navigeren. Deze virtual tour wordt kant en klaar aangeleverd en hoeft alleen nog maar gepubliceerd te worden op uw eigen website. De lay-out van de virtual tour kan worden aangepast aan de lay-out van uw eigen website. Beslist een meerwaarde voor uw website!

Extra functies die zijn toe te voegen aan de virtual tour zijn:
• Standaard fotogalerij met sfeer- of detail foto’s van de locatie
• Pop-up vensters met foto, test of video
• Navigatie buttons
• Plattegrond van de locatie
• Logo van uw bedrijf
• Live Pano – de 360˚ foto wordt gecombineerd met een video-fragment
• Stand alone versie voor gebruik op eigen computer of Tablet

Genoeg uitleg nu, bekijk hier enkele voorbeelden!